sábado, 30 de julio de 2011

Que ha canviat i que no ...

Com a curiositat, aquí teniu un recull de 4 cartells de la II República, de diferents autors, i publicats a Catalunya els anys 30. Quins plantejaments han canviat i quins no?



- Els anys 30 i 40 la superfície forestal a nivell estatal registra el seu mínim històric: 24 millons d'ha (8 menys que al 1860). I pel que fa a la superf. forestal arbrada, menys de la meitat. Eren anys de guerra, de penúries i escassetats, posteriors a les grans desamortitzacions dels segles anteriors, etc.
Possiblement, aquests cartells avui en dia ja no són vigents, tot i que en el nostre inconscient encara perduri la idea que cal combatre la desforestació al nostre païs, tan apresa a les escoles en dècades anteriors (i justificadament). Potser d'aquí poc, haurem de publicar cartells animant a la gent a combatre l'abandonament de zones agrícoles (bancals i marjades a la Serra de Tramuntana) i que en definitiva, formen el paisatge que venem i pel qual ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat.

Plantar <span class=

- Aquest cartell és vigent? No del tot. És el "1 Milió d'Arbres" de fa 80 anys. Avui en dia no es pretén consolidar l'economia però si combatre el canvi climàtic, millorar el paisatge, etc. I no és fàcil. Això si, ells ho tenien més fàcil: no hi havia cabres.

<span class=

- Desgraciàdament, aquest darrer cartell és totalment vigent. Cal seguir insistint en la prudència davant el risc d'incendi forestal. Tanmateix, la menor superfície forestal, el fet de tenir menys combustible, menys urbanitzacions al bosc, menys continuïtat, etc. no propiciava l'aparició de grans incendis forestals. Tampoc hi havia l'extinció tal i com ara està concebuda.

D'aquí 50 anys, i si encara existeixen els blogs, podrem parlar dels cartells que avui en dia és publiquen per part de l'administració. Espero que sigui per bé.

No hay comentarios:

Publicar un comentario