domingo, 29 de julio de 2012

Reflexions forestals "dominicals"

Aprofitant que ja fa un parell de dies que no tenim incendis forestals a Mallorca (i que així segueixi), vull fer unes simples reflexions desenfadades des de la tranquilitat gimnèsica, sobretot arrel del gran i impactant incendi forestal de La Jonquera (Girona) i de la proliferació de diferents campanyes semipopulars i benintencionades que pretenen restaurar el més aviat possible les zones cremades, i de les diferents promeses de la classe política per tal d'evitar nous episodis terriblement tràgics.

Primer de tot, cal aplaudir a tots els tècnics i professionals forestals per la ràpida reacció que han tingut davant la campanya (desafortunada amb el nom) #1català1arbre (gairebé 9.000 persones apuntades en hores!) que, a través de comunicats com el del CREAF, demostren una serietat envejable. La generació tardana del baby-boom fou instruïda molt eficaçment contra qualsevol tipus de gestió silvícola que inclogui tallades (en conec molts que ploren quan veuen tallar un pi) i per això, tenim una societat molt més propensa i decidida a repoblar lo "negre" que no a gestionar lo "verd".

Tal i com va passar a Morna (Eivissa) l'any passat, l'endemà de la declaració de que un gran incendi (GIF) ha estat controlat, sovint es produeix un festival de promeses i declaracions per part de la classe política (tota; i sempre ha estat així), proposant una bateria de mesures per evitar que es tornin a produir més incendis forestals de gran magnitud. Normalment, el primer que es diu és que es restaurarà la zona cremada (tot i que això no serveix de gaire per evitar nous incendis), però com que, òbviament, no hi ha diners per restaurar les 2.500 ha cremades l'any passat, han promès "l'aprovació el 2012 del IV Pla de Defensa d'Incendis dels Illes Balears i que en un termini de dos anys també estarà preparat un Pla Forestal que reguli de forma completa la gestió dels boscos de la Comunitat". Em sembla bé! Però vull pensar que aquests documents seran útils i transparents, anirán mínimament dotats, estaran consensuats, gaudiran d'una participació activa i en definitiva serviran per el que ens ocupa: evitar nous GIF a través de la gestió forestal dels nostres boscos. Insisteixo, oblidem-nos de lo "negre" i mirem lo "verd". I una altra cosa, si hi ha diners, que es redactin i s'apliquin ja. I si no n'hi ha, doncs anem per una altra via més assumible i pràctica.

Per acabar, resulta que a algú se li ha ocorregut la campanya #1català1cabra apostant per una gestió silvopastoral de les zones forestals de Catalunya i especialment de Girona. Desconec si, com a curiositat, saben que a Mallorca tenim #25mallorquins1cabra (o l'equivalent, tot i que malsonant #1mallorquí1cabrit). El problema es que aquí en sobren.

Conclusió: qui s'anima a la campanya #1balear#1esteridellenya (jo poso l'EPI).

Salut.No hay comentarios:

Publicar un comentario